fbpx

מה כל כך מיוחד ושונה בשיטת קליר-אפ?

שאלות ותשובות

תוכן עניינים

מהי שיטת קליר-אפ?

מה מייחד את שיטת קליר-אפ?

מה הבסיס התאורטי של קליר אפ?

האם מדובר בשיטת טיפול בהתמכרויות?

מה עקרונות השיטה?

אז איך זה עובד בתכלס?

אודות יוצר התכנית, רפיק ידידה

מהי שיטת קליר-אפ האש?

שיטת קליר-אפ היא תכנית ליווי ממוקדת ופרקטית להפסקת הרגלים מזיקים, גמילה מהתמכרויות רכות, ואימוץ הרגלים מיטיבים. התכנית נוצרה ע"י רפיק ידידיה.

ההתמחות שלנו היא בהתמכרויות רכות – לא נרקומנים של הירואין, קוקאין, ולא אלכוהוליסטים.
אנחנו עובדים עם הרגלים מזיקים שנחשבים לגיטימיים חברתית: קנאביס, אלכוהול, פiרנi, סוכר, גלוטן, אכילה רגשית, מסכים ורשתות חברתיות, וכדומה.

מתי הם הופכים להיות בעיה?

  • כשאתם מרגישים שאתם עושים את זה קצת יותר מידי.
  • כשאתם לא מצליחים להפסיק לבד או להפחית מינונים.
  • כשאתם מזהים שיש בתוככם מאבק בין חלק נפש שרוצה להפסיק, וחלק נפש שרוצה להמשיך.

מה מייחד את שיטת קליר-אפ?

החידוש בתכנית היא בכך שהיא לא מציעה גמילה לכל החיים.
אנחנו מציעים להתחיל בהתנזרות קצרת מועד של 21 או 100 ימים. מטרת ההתנזרות היא להכנס לאתגר, ניסוי תודעתי, שבו תכירו את עצמכם בלי ההרגל המזיק שלכם.

הניסיון שלנו מוכיח שכאשר מגבלים את ההתנזרות בזמן, ההפסקה הופכת קלה. אין דודא, אין קריז ומכאן הדרך להפסקות ארוכות יותר כבר סלולה.

הצלחות גדולות נבנות על גבן של הצלחות קטנות

מה הבסיס התאורטי של קליר-אפ?

קליר-אפ מתבססת על "הגישה המוטיבציונית" שהיא התחום העדכני בעולם ההתמכרויות. בנוסף, מחכמת "12 הצעדים" הוותיקה. כמו בן אנחנו משלבים אלמנטים מהבודהיזם ותורות המזרח.

אחת ההבנות המרכזית בפסיכולוגיה המודרנית היא שהאדם מפוצל. יש בנו חלקי נפש שונים שרצונותיהם לפעמים סותרים זה את זה. אנחנו קוראים להם "הג'נקי" ו"הסחי" ולשיטתנו יש להכיר בהם, להכיר אותם, ולהבין את המניעים השונים שלהם.

הדרך להתמודד עם החלק המכור שבנו – הג'נקי – היא לא לשפוט אותו, אלא להבין את הכאב שלו.

האם מדובר בשיטת טיפול בהתמכרויות?

לא. חשוב לציין שתכנית קליר-אפ אינה מציעה טיפול נפשי/פסיכולוגי בהתמכרויות, והיא אינה תכנית גמילה.

ל"קליר-אפ" יש 3 מרכיבים מרכזיים –

  • מרכיב אימוני (קואצ'ינג) – "קליר-אפ" היא בבסיסה תכנית אימונית. במסגרת התהליך אתם מתחייבים עם עצמכם על זמן מוגדר של התנזרות מההרגל המזיק, ומציבים יעד ברור וריאלי (21 עד 100 יום), שבמהלכו נוסיף הרגלים מטיבים, כמו תרגול בוקר, או כושר או תזונה, ונדווח למלווה האישי או לקבוצה

  • מרכיב פסיכולוגי  – על אף שאיננו מציעים טיפול, התכנית כן נוגעת באלמנטים נפשיים. ביחד ננסה להבין על מה יושבת ההתמכרות, מה היא משרתת, ונלמד להכיר ולקבל את חלק הנפש שבנו שמעוניין להמשיך את ההתמכרות, קרי, הג'נקי שבתוכנו. כפי שנאמר – את/ה לא מכור/ה, יש בך מכור/ה.

  • אלמנט רוחני – התכנית מתבססת על העקרונות הבודהיסטיים של ראייה נכונה, כוונה נכונה, דיבור נכון ופעולה נכונה. בחלק מהתכניות של קליר-אפ, סוף התהליך הוא בטקס התבודדות בטבע שבו המשתתפים מכריזים על כוונה גבוהה לתקופת ההתנזרות וחותמים על הסכם עם עצמם.
    מה קורה בתום תקופת ההתנזרות? אהמשתתפים מחליטים אם להמשיך להפסיק, או לחזור לשימוש, אבל אולי קצת אחרת… או בעצם, בטוח קצת אחרת.

מה עקרונות השיטה?

תנועה ספיראלית – בכל שלב בחיים אנחנו מתחילים להפסיק ואז מפסיקים להפסיק, ואז מתחילים שוב, ובעזרת תנועה של ריקוד, מוציאים מחיינו הרגלים מזיקים ומוסיפים לחיינו הרגלים מיטיבים.

הוספת הרגל מיטיב – כבר בתחילת הדרך תבחרו לעצמכם הרגל מיטיב – פעולה יומית קצרה, שאותה נבצע כל בוקר או כל ערב, שתזכיר לנו שאנחנו בתהליך, ותבטא את הכוונה שלנו לחזור לעצמנו.

טיפוח "תודעת מאסטר" – אנחנו מבינים שיש בתוכנו פיצול. יש בנו חלק נפש שרוצה להמשיך לאכול כמה שבא לו, לעשן, לראות פורנו, לשתות 10 כוסות קפה ביום. יש בנו גם חלק שרוצה להפסיק –  לעשות ספורט, לפנות זמן עבור עצמו, להיות בקשרים משמעותיים בלי פילטרים. ויש בנו גם את ה"מאסטר". המאסטר רואה את כל חלקי הנפש שלנו, והוא חומל ואוהב גם את זה, וגם את זה, כי הוא מבין שזה זה זה, כל החלקים הם חלק מאיתנו, ותמיד יהיו.

"קל הוא הנכון" – זוהי חוכמה עתיקה מתורות המזרח שאומרת שהתנועה שלנו בעולם צריכה להיות נטולת מאמץ. זה לא אומר שאנחנו צריכים לשבת כל היום מול נטפליקס או פייסבוק. המטרה היא למצוא את האיזון בין קל, לבין נכון. לכן, בקליר-אפ אנחנו דוגלים ב"מינימום האפקטיבי", בו אתם בוחרים מה נכון לכם, אבל בלי לקפוץ מעל הפופיק. זו גם הסיבה שאנו דוגלים בהתנזרות לתקופת זמן מוגבלת, ולא בהפסקה "נצחית" שנדונה לכשלון.

אז איך זה עובד בתכלס?

הו, טוב ששאלתם/ן. מאחר ואנו מבינים שלכל אחד ואחת מתאים משהו אחר, יצרנו מספר תכניות ליווי במחירים משתנים ונוחים לכל כיס.

אודות יוצר התכנית, רפיק ידידיה

רפיק, בן 54, אב לשלושה, בזוגיות, מחבר הספרים "מאושר בחלקו" ו "הרגלים מזיקים והתמכרויות רכות"

"במשך שנים ארוכות סחבתי הרגלים מזיקים שהורידו אותי: הטבק היה ללא ספק ההתמכרות הקשה ביותר שלי שלקח לי שנים ארוכות לשחרר, אבל גם אכילה רגשית בלילה בעמידה ליד השיש, וגם (כמו כולם מסביבי) וויד.
בשיא ההתמכרות הייתי מושך באנג על הבוקר ואוכל סרטים של ביקורת עצמית עד הערב.
יום אחד, גיליתי שיטה: שאם אני מחתים את עצמי על הסכם לשינוי התנהגות שכתוב על נייר אמיתי, עם תאריך למעלה והשם שלי עליו, אני בקלות עומד בהבטחה שלי, וזאת בשונה מהחלטות שמתגבשות בראש ושם גם נשארות.

ההבנה הזו צמחה להיות "שיטת קליר-אפ" שמוציאה בכל שנה קורסים להפסקה מתודית של סוכר, וויד, פורנו, ניקוטין, סמארפונים ע"י התחייבות לאתגרים מדודים בזמן".